EmeryStation East
Emeryville, CA
Photos: Steve Proehl (aerials), R+C
  • 245,000 sf
  • $55 million
  • Highly condensed design schedule

Rutherford + Chekene was the structural engineer for this new laboratory, situated on an urban, constrained site. The upper floors contain 245,000 sf of laboratory and office space, with 160,000 sf of parking beneath the building. The design uses buckling-restrained braced frames. The project was highly cost- and schedule-driven and required close collaboration between developer, contractor and design team. The schedule for design required completion of the main structural package five months after the start of design.

Rutherford + Chekene also provided laboratory tenant improvement services for Amyris, Bayer, and the Joint BioEnergy Institute within the building.