Lawrence Berkeley National Lab | Chu Hall
Berkeley, CA
Photos: Bruce Damonte; SmithGroupJJR
  • Winner of the following awards:
    • AIA SF Design Awards 2016, Honor Award
    • AIA East Bay Design Award 2015, Merit Award
    • ENR Northern California Award, Best Project 2015: Higher Education/Research
  • Targeting LEED Gold certification
  • Green roof at the north and south portions of level 1

The 39,000 sf building houses 100 researchers focused on the conversion of solar energy into liquid fuels. Each level centers on different aspects of current research needs. Level 1 provides ultra-low vibration areas for sensitive work, Level 2 is the main building entrance and the space allows for interdisciplinary interaction, and Level 3 houses laboratories for wet lab research and nanoscale technology. The team used Building Information Models to facilitate efficient design and collaboration. Rutherford + Chekene was the structural engineer for the building and also provided structural engineering services for equipment anchorage in all laboratories.