Stanford University | Windhover Contemplative Center
Stanford, CA
Photos: Matthew Millman Photography, Aidlin Darling (renderings)
  • 4,000 sf
  • $2.8 million
  • Rammed earth construction
  • Winner of: 
    • Northern California Chapter ASLA Award, 2015
    • 2015 San Francisco AIA Award

Rutherford + Chekene provided structural and geotechnical engineering for the design of a 4,000 sf contemplative center, a unique reinforced rammed earth building. The center houses a series of paintings entitled Windhover by the noted artist and former Stanford professor, Nathan Oliveira. The project provides an inviting entry space, exhibit areas, restrooms, a kitchenette, and outdoor gathering places. The Windhover Contemplative Center is a destination site for refuge and reflection within the Stanford campus for students, faculty, and staff.