Pixar Animation Studios | West Village
Emeryville, CA
Photos: Sharon Risedorph, R+C
  • 82,000 sf 
  • $20 million
  • Phased construction
  • Includes a structurally isolated, acoustically-rated screening room

The renovation and build-out of 56,000 sf of tenant improvements to a vintage warehouse included offices, a yoga studio and fitness room, an art studio, screening rooms, a major server installation, and video teleconferencing rooms. The wood beams, trusses and roof structure above were left exposed to retain the sense of an open, rustic warehouse. Significant seismic upgrades for the warehouse were also part of the scope, including 50-foot micropiles, concrete footings, structural steel moment and braced frames, hazmat abatement, a new roof diaphragm and roofing. The project was completed in phases as tenants moved out of the building and Pixar expanded its facility. 

This last phase of the West Village development at Pixar included conversion of a space previously used by a bakery into an additional 26,000 sf office facility. Design was centered around a large employee lounge area with a 24-foot high skylit ceiling. Radiating from this central lounge area are screening and editing rooms, conference rooms, a fitness center, and art studios. Offices lie on outer areas, with the intent to draw people to the center for interaction and collaboration. Rutherford + Chekene provided structural engineering services for all five project phases.